Alles over

Adventure therapy: het schip en de zee als nieuwe, avontuurlijke omgeving

Het geluid van de wind in de touwen en de meeuw die met ons mee zweeft. Ik haal nog eens diep adem en proef de zilte lucht, terwijl ik mij met twee handen vast houd aan de schoot van het grootzeil. “Klaar om te wenden!” roept de schipper. Met vereende krachten beginnen we te trekken. Ik zie mijn horizon letterlijk verschuiven. We gaan overstag!

Uit je comfort-zone!

Voor de meeste mensen is een schip geen alledaagse omgeving. Kom je als landrot aan boord gaat er een nieuwe wereld voor je open. Tientallen touwen komen uit de masten naar beneden. Je ziet bolders, verschillende soorten blokken, waarvan je geen idee hebt waarvoor ze dienen. Maar alles is functioneel, daar kom je snel achter. En dan het ruime sop! Zo beperkt als de ruimte aan boord is, zo groot is je vrijheidsgevoel als je op gaat in de eindeloze vergezichten van water en lucht.

nieuwe omgeving adventure therapy

Actie

Ga er maar aan staan: 540 vierkante meter zeil met de hand omhoog trekken. Daarvoor is heel wat spierkracht nodig. En samenwerking. En soms gaat het er ruig aan toe op het water. De schipper en de matroos geven iedereen een taak die je aan kunt en waar jij verantwoordelijk voor bent. Als de zeilen eenmaal staan is er tijd om relax te genieten, maar ook om samen het eten voor te bereiden en wat schoon te maken.
In de haven aangekomen is er nog veel zeil op te doeken en touwen weer op te ruimen. Misschien is er nog tijd om het want in te klimmen en te genieten van het uitzicht vanuit het kraaiennest op 20 meter hoogte?

adventure therapy: samenwerking bij het zeilen

Samenwerken

Zeilen op zo’n groot schip kun je niet alleen. Samenwerking is essentieel. Kom je niet opdagen voor je taak dan laat je de rest van de groep wachten komt het schip niet verder. Maar wat je met samenwerking kunt bereiken! Als een 140 ton stalen schip met volle zeilen in beweging komt!

 

Met zijn allen in hetzelfde schuitje

Docenten en therapeuten zitten met de deelnemers in hetzelfde schuitje. Zij doen actief mee en ondergaan dezelfde ervaringen als iedereen. Hierdoor ontstaat een sterke groepsband en ook een sterke band tussen begeleider/docent en leerling/deelnemer.
Er is veel gelegenheid tot observatie. Vanaf het achterdek is het hele schip en wat daar plaats vindt goed te overzien.

Definitie adventure therapy:

“Adventure Therapy is het binnen therapeutisch kaders inzetten van avontuurlijke activiteiten, uitgevoerd in een natuurlijke omgeving, waarbij deelnemers fysiek uitgedaagd worden op zowel cognitief, affectief als gedragsniveau, met als doel rolpatronen te doorbreken en nieuwe mogelijkheden te creëren….”

Klik hier voor meer achtergrond over Adventure Therapy.

De Vliegende Hollander biedt als groot zeilschip een unieke omgeving voor adventure therapy/ervaringsleren (AT).

schoolreis
schipper overlegt de koers

Schipper Frank van der Schee heeft een achtergrond in de zorg en een bachelor in de psychologie. Daarnaast kan hij beschikken over een jarenlange ervaring met het zeilen met verschillende groepen. Hij is natuurlijk eindverantwoordelijk voor de veiligheid van de hele groep, maar zet zich ook graag in voor de therapeutische doelen en probeert de reis daar zo veel mogelijk op af te stemmen.

Ben jij werkzaam als begeleider of coach en maak je gebruik van adventure therapy?
Stap eens aan boord van de Vliegende Hollander! Of neem contact op met Frank van der Schee

Ben je leraar en zoek je ook educatieve mogelijkheden voor een schoolexcursie? Klik hier.