Alles over

Een schoolreis of kamp op een groot zeilschip?

Honderden scholen gingen u al voor op de Vliegende Hollander.

Het schip voldoet aan alle veiligheidseisen en is berekend op 34 personen. U boekt tegelijk de activiteiten en de accommodatie.

Wat voor doel u als school met de excursie ook voor ogen hebt, in overleg met de schipper is daar een passende reis bij te vinden. Het zeilen met een klas op het IJsselmeer en de Waddenzee kan voor educatieve, pedagogische en recreatieve doeleinden worden ingezet. Meestal komen alle facetten wel aan bod, maar leraren kunnen samen met de schipper en maat de gewenste accenten leggen. Hieronder volgen een aantal arrangementen.

schoolreis

Educatieve schoolreizen

Natuurtocht

Doel van dit arrangement is zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de natuur. Mogelijkheden zijn droogvallen op de waddenzee, een bezoek aan ‘Ecomare’ op Texel of voor anker gaan op het Ijsselmeer. De scholieren kunnen leren over de werking van eb en vloed, het bodemleven op de waddenzee of bijzondere flora en fauna.

Cultuurtocht

Doel van deze schoolreis is zoveel mogelijk leren van de Hollandse (maritieme) geschiedenis. We bezoeken havensteden die in de bloeitijd van nederland groot zijn geworden, zoals Enkhuizen en Hoorn. Daaraan kan ook een museumbezoek gekoppeld worden, zoals het Zuiderzeemuseum of het VOCmuseum. Ook is het mogelijk om een rondleiding te organiseren op de Batavia in Lelystad.

Citytrip

Doel van deze schoolreis is een bezoek aan Amsterdam. We kunnen een dag met een of twee nachten in Amsterdam doorbrengen of u kunt de stad bezoeken vanuit een dichtbij gelegen havenstadje. Amsterdam is voor velen een stad die je gezien moet hebben. De mogelijkheden om iets te ondernemen zijn eindeloos.

Themareis

Hier doen we zoveel mogelijk plaatsen aan die te maken hebben met de Nederlandse strijd tegen het water en inpoldering. We bezoeken de Afsluitdijk en het bij Kornwerd gelegen Waddencentrum. Kunnen bijvoorbeeld op het voormalige eiland Urk zien hoever het nieuwe land onder de zeespiegel ligt. Ook een bezoek aan het zuiderzeemuseum in Enkhuizen zou goed binnen dit thema passen.

Er zijn voor vakdocenten nog veel meer mogelijkheden educatieve elementen
te koppelen aan de zeiltocht. Neem alleen al alle natuurkundige factoren die te maken hebben met zeilen.
Of de meteorologische fenomenen waar we op het water mee te maken hebben.

Pedagogische schoolreis

Bij dit arrangement is het minder belangrijk waar de reis naar toe gaat. Het belangrijkste doel is de scholieren te leren samenwerken. Om zo actief mogelijk te zeilen is het dan soms juist goed een doel te kiezen met tegenwind, zodat iedereen ook nadat de zeilen gezet zijn nog actief betrokken blijft bij het zeilen. Op de Vliegende Hollander is alles zo ingericht dat er zoveel mogelijk mensen echt nodig zijn om het schip te zeilen.

Ook onderdeks speelt samenwerking en rekening houden met elkaar een grote rol. Onderlinge conflicten kun je aan boord van een schip niet makkelijk ontlopen en moeten worden uitgepraat.

De schipper en de maat proberen iedereen een stuk verantwoordelijkheid te geven voor een taak waar je ook op aangesproken kan worden. Een van de doelen kan ook zijn de groep steeds meer zelfstandig het schip te laten zeilen.

Als de groep na de reis met meer saamhorigheidsgevoel en zelfvertrouwen weer naar huis gaat is het doel van de reis behaald.

Kijk voor meer pedagogische mogelijkheden ook bij ‘adventure therapy’

Recreatieve schoolreis

Hierbij gaat het vooral om de ‘fun’. Het genieten van een andere wereld. De ervaring van op het water zijn en samen de zeilen te zetten. De route wordt gezamenlijk uitgekozen en er is volop tijd voor ontspanning en gezelligheid. Ideaal als afsluiting van de schooltijd of als kennismaking aan het begin van de schooltijd.

Zoekt u meerdere schepen of een kleiner/groter schip: klik hier.

schoolreis