Alles over

Ontdek het wad

Beleef de Friese Meren

Zeilen op het IJsselmeer

Het IJsselmeer is een van de mooiste vaargebieden voor watersportliefhebbers. De voormalige Zuiderzee is sinds de plaatsing van de afsluitdijk in 1932 veranderd in een zoetwatermeer met een oppervlakte van 1100 vierkante kilometer. Er is geen invloed meer van eb en vloed. Daardoor is de diepte relatief constant tussen de drie en de vijf meter en is er geen sprake van stroming.

Zeilen op het IJsselmeer heeft verschillende voordelen:

  1. Omdat zeilen op het IJsselmeer niet geul-gebonden is heeft de schipper meestal meer keuze tussen verschillende koersen, om de zeiltocht zo veel mogelijk aan te passen aan wat voor de groep het leukste is. Het is een heel verschil om met tegenwind te kruisen of een bestemming te kiezen waarbij de wind in de rug staat.
  2. Dit betekent voor groepen die een eigen programma hebben en bijvoorbeeld onderweg workshops of andere activiteiten aanbieden dat hiervoor op het IJsselmeer beter ruimte ingebouwd kan worden in overleg met de schipper.
  3. Er is haast altijd wel onder hoge wal een meer beschutte, veilige route te vinden ook als er veel wind staat.
  4. Als het lekker weer is kan er op het IJsselmeer een ankerplekje gezocht worden om te gaan zwemmen. Op de Waddenzee is het risico van de stroming hiervoor te groot.
  5. Er is meer gelegenheid voor de schipper om het roer uit handen te geven en gasten die dat willen te leren sturen.
Kaart van het IJsselmeer

Het IJsselmeer heeft een ruime keuze uit grotere en kleinere havens en beschutte baaien:

De Hollandse westoever van het IJsselmeer herinnert vooral aan gouden scheepvaarttijden. Havens als Enkhuizen, Hoorn en Medemblik zijn zeker een bezoek waard en bieden interessante bezienswaardigheden en gezellige terrassen en restaurants. Hetzelfde geldt voor de oude Friese havens aan de oostelijke oever zoals Makkum, Workum, Lemmer en Stavoren.  De beide afsluitdijken en de strakke kusten van de nieuwe polders staan voor technologisch vernuft, waarmee de Nederlanders land gewonnen hebben in hun strijd tegen het water. Tussen de twee grootste polders ligt nog het ketelmeer en de IJsseldelta, waar het IJsselmeer zijn naam aan te danken heeft. Aan de IJssel ligt de mooie Hanzestad Kampen.
Tenslotte: in het zuidelijke deel van het IJsselmeer, het Markermeer, vinden we de stad Amsterdam.

Ontdek het Wad

De Vliegende Hollander zwerft ook graag over het Wad. De Waddenzee is een van de grilligste vaargebieden van Nederland en tegelijk een prachtig natuurgebied dat uniek is in de wereld. Het staat dan ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Hier bepalen de getijden alles. Typerend zijn de bij eb droogvallende zandplaten gescheiden door meer of minder diepe geulen. De natuur is grillig en heeft hier nog vrij spel:  zandbanken en geulen verplaatsen zich langzaam in de tijd.
Zeilen op de Waddenzee geeft 2 extra elementen om rekening mee te houden: ondiepten en stroming. De diepere geulen die bevaarbaar zijn gaan haast nergens lang rechtdoor. Telkens moet de zeilvoering worden aangepast en dit vraagt veel oplettendheid. De stroomsnelheid in de geulen kan wel oplopen tot ruim 2,5 knopen. Dit betekent bij een gemiddelde vaarsnelheid van 6 knopen dat we met stroom tegen 3,5 knopen varen en met stroom mee 8,5 knopen. Als de wind en de stroming beide tegen staan wordt het soms onmogelijk nog zeilend vooruit te komen. Het is dus belangrijk de reis goed te plannen en soms in verband met de getijden vroeger of juist wat later te vertrekken om zoveel mogelijk gebruik te maken van een gunstige stroming. Dit maakt het zeilen op de Waddenzee bijzonder en afwisselend!

Vanaf onze thuishaven Lemmer kan de Waddenzee meestal vanaf  een 4 of 5 daagse tocht meegenomen worden in de zeilroute. Wilt u een weekend of dagtocht op het wad? Overleg dan met ons de mogelijkheden van een andere afvaarthaven zoals Makkum of Harlingen.

Wat maakt het zeilen op de Waddenzee zo mooi?

  1. Schitterende bestemmingen: de Waddeneilanden Texel, Terschelling, Vlieland en Ameland
  2. Omdat de Vliegende Hollander een platbodem is kan het schip ‘droogvallen’. Een unieke ervaring! Na het schip met afgaand tij te hebben vast gevaren, zakt het waterpeil binnen ongeveer 2 uur tot het mogelijk is voor iedereen die dat wil een wandeling te maken over de drooggevallen zandplaat. Zodra het schip weer loskomt kan de reis worden hervat.
  3. Actief en afwisselend zeilen
  4. Zeehonden spotten
zeilvakantie

Friese meren

Friesland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Friesland bezit het grootste aaneengesloten merengebied van West-Europa. De combinatie van water en het wijdse landschap maakt het Friese Merengebied een uitstekende plek om tot rust te komen. Vanuit Lemmer is het mogelijk om met de Vliegende Hollander in dit prachtige merengebied te zeilen. Natuurlijk is hier een zeilklipper van bijna 50 meter een niet alledaags gebeuren, maar dat maakt het juist zeer bijzonder.

  • Als afwisseling met het open water in een meerdaagse tocht is het varen door kleine kanalen en meren leuk en valt er veel te zien.
  • Mocht er op het IJsselmeer te veel wind staan om uit te varen is er vanuit Lemmer altijd de optie om het binnenwater op te gaan. Dat betekent een rustige vaart zonder golven en met meer beschutting. Mooie havens zijn bijvoorbeeld Sneek of Heeg.