Zeilen en gezondheid

Back to basic: de positieve werking van de natuur op je gezondheid

Een wandeling door het bos of even uitwaaien aan de zee. Dat de natuur goed is voor je gezondheid, is geen nieuw idee. Intuïtief weten we dat al lang: herstellen en tot rust komen doe je in de natuur. Er is inmiddels ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van natuur en keer op keer wordt de positieve werking aangetoond – op het immuunsysteem, op het geluksgevoel, en op het gemoed.

Het is niet alleen frisse lucht en beweging, wat goed voor je gezondheid is, het heeft iets te maken met bewustzijn in relatie met de natuur. Volgens evolutiepsychologen hebben mensen een speciale band met de natuur, omdat ze er zelf deel van uitmaken en omdat ze het grootste deel van hun geschiedenis in een natuurlijke omgeving hebben geleefd. Telkens als die band met de natuur wordt bevestigd of versterkt, dan doet ons dat goed.

Fractale beelden zijn goed voor je gezondheid

En dan het zeilen. Door gebruik te maken van en wind en stroming voel je je op een zeilschip bij uitstek opgenomen in de natuurlijke omgeving en voel je dat alles in dit moment klopt. En wat een symboliek als het schip de oevers van het bekende loslaat en op weg gaat naar een nog onzichtbare overzijde.
En dat doen we samen, want je hebt elkaar nodig om zo’n groot schip in beweging te krijgen. 

Onderzoek wijst uit dat de vormentaal van de natuur cruciaal is. Het belangrijkste verschil tussen natuurlijke en door de mens gemaakte voorwerpen schuilt in de fractale patronen. Het idee dat vormen zichzelf herhalen: wie inzoomt op een bloemkool, zal weer een bloemkool zien. Ook tijdens het zeilen zien we die fractale vormentaal terug: op het strand, in de golven, op het wad en in de uitgestrekte wolkenluchten. Dergelijke vormen trekken je blik, zonder dat je er cognitieve moeite voor hoeft te doen. Zodoende kan je systeem voor gerichte aandacht tot rust komen.

Dit bevordert je gezondheid en kan de deur open zetten voor verdieping, verandering of herstel.

nieuwe omgeving adventure therapy

Rust en ruimte, een natuurlijke ambiance

Yoga

Yoga en zeilen dicht bij huis. Doel van dit arrangement is zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de natuur. Weg uit de drukte en de sleur van alledag. Go with the flow. Yogaoefeningen buiten op het ruime dek, terwijl het schip rustig op koers ligt. Een weekend uitgebreid genieten van zeilen, maaltijden, yoga en meditatie. Goed voor je gezondheid!

Mindfulness

Zeilen is aanwezig zijn in het moment. De zintuigen openstellen en aandacht hebben voor alles wat zich voordoet. Een weekend zeilen laat zich perfect combineren met een mindfulness training: een afwisselend programma met inspirerende (individuele) opdrachten, onderlinge gesprekken en mindfulness meditaties.

herstel burn-out

Naar buiten gaan kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van een burn-out. Bij het zeilen komt iedereen op een nieuwe manier weer in beweging. Gesprekken met ervaren coaches leren je patronen te herkennen en weer regie te krijgen over je eigen leven

coaching

Het roer om. Neem de ruimte voor jezelf. Stap even in een andere wereld, zonder deadlines en beeldschermen om na te denken wat je echt belangrijk vindt. Welke koers wil je varen? Waar liggen jouw talenten? Hoe neem je zelf het roer in handen? Verdiepende gesprekken aan boord van een historisch zeilschip.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om verdiepende of therapeutische elementen
te koppelen aan een zeiltocht.

Schipper Frank van der Schee heeft een achtergrond in de zorg en een bachelor in de psychologie. Daarnaast kan hij beschikken over een jarenlange ervaring met het zeilen met verschillende groepen. Hij is natuurlijk eindverantwoordelijk voor de veiligheid van de gasten, maar zet zich ook graag in voor de therapeutische doelen en stemt de reis daar zo veel mogelijk op af.

Ben jij werkzaam als trainer,  coach of therapeut en wil je gebruik maken van de inspiratie die een nieuwe, natuurlijke omgeving kan bieden?
Stap eens aan boord van de Vliegende Hollander!

Wil jij graag werken aan je gezondheid en spreekt zeilen jou aan?  Neem contact op met Frank van der Schee